Méhészetünkről

Alapelveink

Természet, hagyomány és minőség. Méhészetünk megálmodása és felépítése során ezeket a számunkra nagyon fontos vezérgondolatokat tartottuk szem előtt.

- Természetesség. Mind a méhek tartása, a méztermelés, valamint a méz kezelése során a felmerülő problémákat törekszünk minél természetesebb módon, természetes eszközökkel megoldani. (ilyen például a nádkaptár, vagy a méhek mézen való teleltetése)

- Mesterségünk hagyományaiban rejlő lehetőségeket igyekszünk minél jobban kihasználni, és alkalmazni egy korszerű méhészeti üzem kereteibe ágyazva.

- Hisszük, hogy a felsoroltak a kivételes minőségű méz termelésének egy lehetséges és hatékony útját jelöli ki.

Mindez hogyan valósul meg méhészetünkben?

Nádkaptárainkról

nádkaptár prés

Ezeket a célokat szolgálják saját készítésű nádkaptáraink. Ennek a természetes anyagnak kiváló hőszigetelése és pára-szabályozó tulajdonsága miatt méhcsaládjaink cukoretetés és serkentő segédanyagok nélkül is kiválóan fejlődnek, egész évben erősek, így nem alkalmazunk antibiotikumokat sem. A minimális párakicsapódás miatt gombás betegségekkel gyakorlatilag nem találkozunk.

A nádkaptárak előnyeit már méhészkedésem első éveiben megtapasztaltam, és meggyőződtem arról, hogy kiválóan alkalmazható korszerű termelési viszonyok között is. Legnagyobb hátrányának a nehezen gyárthatósága bizonyult. Miután nem találtam gyártót nagy mennyiségű nádkaptár elkészítésére, kénytelenek voltunk magunk kitanulni ezt a szakmát. Iskolánk a kecskeméti tanyavilág, tanítónk Fehér Péter méhésztárs volt, aki a régi öregektől tanulta a nádkaptár-varrás mesterségét. Néhány műszaki fejlesztéssel megsokszoroztuk az egyébként rendkívül munkaigényes nádkaptárkészítés hatékonyságát, majd fölszerszámoztuk erre a feladatra kibérelt műhelyünket.

Méztermelés

Telelő méhesünk olyan ártéri erdők, és ártéri ligetes rétek közelében található, ahol nyár végén és az ősz folyamán méheink nagy biztonsággal maguk gyűjtik be a teleléshez szükséges mézkészletet. Méheink ezért szinte teljesen természetes mézen telelnek át.

Tavaszól őszig intenzíven vándorlunk. 5-7 helyszínre telepítjük állományunkat, így a méhek a termelési időszakban folyamatosan jutnak természetes nektárhoz. Méztermelés időszakában soha nem etetünk cukorral, nyár végén csupán a téli élelem kiegészítésére, és nem is minden évben. Így árumézünkbe sosem kerülhet hozzáadott cukor.

A méz kezelése és kiszerelése során ügyelünk arra, hogy a méz ne melegedjen a 45°C fölé (ez a hőmérséklet természetes viszonyok között is éri a mézet), így biztosan nem károsodik az a több-százféle szerves vegyület, amelyeknek a méz jótékony hatását köszönhetjük.

Értékesítés

Méhészetünk fennállása óta minden mézünket kizárólag kiszerelve, közvetlenül juttatjuk el a vásárlóinkhoz. Ezt megtehetjük, mivel a méztermelés folyamán elsődlegesen a mézeink minőségét tartjuk szem előtt, az átlag feletti minőségű, megbízható forrásból származó mézre pedig nagy szükség van a hazai piacon. Mézkínálatunk jellemzően termelői kínálat, kizárólag saját méhészetünkben termett mézeket árusítunk.

Arra törekszünk, hogy termékeink "helyi termékek "-ként méhészetünk 20-30 km-es körzetében találjanak gazdára.

Piacok, rendezvények, ahol rendszeresen árusítunk:

Gödi termelői piac

Gödi Regionális Néptánctalálkozó és Pünkösdi sokadalom

Gödi Szüreti Lovasfesztivál

Gödi Búzaszem Iskola adventi vására

"Karácsonyi Ébredés" - Gödi adventi vásár

Dunakeszi Lakótelepi Piknik

Kaszásdűlői Kulturális Központ rendezvényei

Zebegényi Tökvilág-fesztivál

 

Kapcsolat

Berty László Imre

méhész, okleveles agrármérnök

cím: 2131 Göd-Bócsa, Zrínyi M . u. 7.

telefon: 06 20/396-0066

e-mail: mehesz@bertymeheszet.hu